De mens is eindelijk recht en hoekig!

In Yogalign dwingen we ons lichaam bewust niet in een rechte hoek. De reclame van Libresse probeert het ons al decennia lang te vertellen: een vrouw is niet recht en hoekig! Een man trouwens ook niet, niets in de natuur eigenlijk!

En toch hebben we stoelen bedacht die dat wel zijn. Geen wonder dat geen mens daar echt lekker op kan zitten. Veel van de rug, nek en schouderklachten waar zoveel mensen aan lijden, komen voort uit een verkeerde houding. En die verkeerde houding is onder andere ontstaan door stoelen: de wervelkolom kan in een stoel zijn natuurlijke vorm niet behouden, de kernspieren verslappen omdat je tegen de rugleuning rust, de ademhaling wordt oppervlakkiger... etc.

Wat fijn dat er dan yoga is om je lichaam weer even te resetten…zou je denken… maar helaas. Kijk maar eens goed naar de Hond: je onderrug wordt in de Hond ook in een rechte hoek gedwongen alsof je probeert rechtop te zitten in een stoel. Met je benen gestrekt voor je uit nota bene! Sommige Asana’s doen er zelfs nog een schepje bovenop. Bij de tang maken de onderrug zelfs langdurig bol (net alsof je wegzakt in een autostoel) en ook hier kunnen we alleen maar oppervlakkig ademen.

Laatst kwam ik op internet een 'voordeel' tegen van de Stok- of Staf houding. De houding zou volgens de site "helpen om goed rechtop te zitten in een stoel". De omgedraaide wereld als je het mij vraagt; in plaats van de stoel te veranderen tot iets waar we met behoud van onze natuurlijke curves op kunnen zitten, gaan we ons lichaam vervormen om in de veel te rechte stoel te passen. Deze asana kan je ook met je rug tegen een muur uitvoeren: zo kan je controleren of je écht recht zit (en dus alle natuurlijke curves uit je rug hebt gehaald). Maar let op "deze manier van de houding uitvoeren is alleen voor gevorderden". Bedoelen ze daarmee die mensen die jarenlang de signalen van hun lichaam hebben genegeerd om eindelijk hun lichaam in een perfecte rechte hoek te kunnen krijgen?

Libresse kan wel inpakken, de mens is eindelijk recht en hoekig!