Doe je torsies veilig

De wervelkolom hoort haar natuurlijke vorm te hebben als je een torsie uitvoert. De natuurlijke vorm van onze wervelkolom bestaat uit vier tegenovergestelde krommingen in de nek, bovenrug, onderrug en staartbeen. Als vanuit een afwijkende vorm van de wervelkolom een torsie gedaan wordt, levert het ongewenste krachten op de tussenwervelschijven op.

Helaas worden in de yogales torsies vaak uitgevoerd in asana’s waarbij men de natuurlijke vorm van de wervelkolom niet kan handhaven. Neem de eenvoudige zittende torsie met je ene been gebogen over je andere gestrekte been. Hoeveel mensen kunnen op deze manier zitten met de natuurlijke holling in de onderrug? Gelukkig kan je deze asana eenvoudig aanpassen: zet je voet niet te dicht bij en je achterste hand zo ver weg van je billen totdat je onderrug weer hol is.

Ingewikkelder asana’s met een torsie zijn moeilijker aan te passen. Let zelf maar eens op in je yoga lessen of je je misschien ook laat verleiden tot een torsie als de krommingen in je rug niet kloppen. In YogAlign lessen ligt de nadruk op de natuurlijke vorm van de wervelkolom en zijn alle torsies veilig.