Waarom zou je eigenlijk lenig willen zijn?

Veel mensen die voor het eerst yoga komen doen, verontschuldigen zich aan het begin van de les al dat ze niet lenig zijn (Lees: hun tenen niet aan kunnen raken met gestrekte benen). Lenigheid wordt bepaald door de lengte van een spier in ontspannen toestand. Maar wat als de spier in kwestie zich nooit ontspant? Dan weet je dus eigenlijk niet hoe lenig je bent...

Als een spier stijf aanvoelt, komt dat doordat het zenuwstelsel de spier aangespannen houdt op momenten dat dat niet nodig is. Deze aanspanning treedt op als we een houding of bewegingspatronen hebben waarbij spieren gebruikt worden voor taken waar ze eigenlijk niet voor bedoeld zijn. Om deze gewoontes te veranderen, moeten we de delen van het lichaam die hun taak niet goed uitvoeren, de kernspieren, weer wakker maken. Ook moet de krachten aan de voor- en achterzijde van het lichaam in balans komen.

Met de houdingen van YogAlign ligt de focus precies op deze punten. Zodra je kern geactiveerd is en de voor- en achterzijde weer even sterk zijn, kunnen de spieren in de ledematen en de rug ontspannen en voel je je niet meer stijf. Als je je weer prettig voelt in je lichaam en gemakkelijk functionele bewegingen uit kan voeren, is mijn doel bereikt. Of je dan ook daadwerkelijk je tenen aan kunt raken met gestrekte knieen lijkt me van ondergeschikt belang. We kunnen immers onze knieën buigen als we iets willen oprapen van de grond!