Yoga kan ook blessures veroorzaken, voorkom dat!

Dat yoga heilzaam is, hebben we waarschijnlijk allemaal wel ervaren. Bij het doen van yoga kunnen er helaas ook lichamelijke problemen of blessures ontstaan. Klachten kunnen acuut ontstaan maar ook over de lange termijn. Vaak wordt in de les gezegd dat je niet over je grens heen moet gaan. Helaas gaat die grens niet altijd gepaard met duidelijke pijn. Het kan best dat je in de yogales geen pijn hebt, maar dat je in de loop der tijd toch klachten ontwikkelt als het gevolg van de oefeningen.

Het kan zelfs zo zijn dat chronische pijn na de yogales even minder is omdat pijnlijke spieren oprekken prettig voelt, maar dat de pijn over de lange termijn toch steeds groter wordt. Zo zoek je steeds weer tijdelijke verlichting door middel van yoga, maar eigenlijk verergert het probleem doordat je bijvoorbeeld je gewrichtsbanden ook te veel aan het oprekken bent. Sluit je yogabeoefening dus niet uit als mogelijke oorzaak van je blessure.

Nou, voor de draad ermee, waar heb ik het over? Hieronder vind je een paar voorbeelden;  aandachtspunten bij yogahoudingen, voorzien van vrijblijvend advies om je gewrichtsbanden en tussenwervelschijven te beschermen.

Oefeningen waarbij de nek zwaar wordt belast of in een onnatuurlijke stand wordt gedwongen (Hoofdstand, Schouderstand, Ploeg) zijn niet goed voor de nek en kunnen serieuze  problemen opleveren. Dit kunnen problemen zijn in de nek zelf, zoals het ontwikkelen van een nekhernia door te grote druk op de tussenwervelschijven. Of fracturen in de nekwervels bij mensen met osteoporose. Het kunnen ook problemen zijn in de hersenen door een verminderde bloedtoevoer, doordat slagaders afgeknepen worden. Zelfs alleen maar teveel achteroverbuigen met het hoofd zoals in de Vis kan hieraan bijdragen. Ook omhoogkijken bij de Cobra of in de Eerste Krijger is niet zo lekker voor je nek en bovendien nergens voor nodig.

Advies: Houd de nek bij de houdingen gewoon in het verlengde van de wervelkolom. Maar zul je zeggen, dat betekent dat sommige houdingen niet meer gedaan kunnen worden… dat klopt!

De schouders zijn een kwetsbaar gewricht. Anders dan bij het heupgewricht is de kom van de schouder heel ondiep. De schouderbanden houden de arm in de kom. Bij sommige mensen zijn deze van nature te slap, maar ze kunnen ook te veel uitgerekt zijn door onnatuurlijke bewegingen in de yogalessen. Het ziet er natuurlijk prachtig uit als je in de Hond je borst naar de grond laat zakken, maar het is helaas niet zo goed voor je schouders.

Advies: Als je de armen langs je gezicht brengt, in wat voor houding dan ook, zorg dan dat ze niet te ver naar achter gaan, houd ze ongeveer naast je wangen. Check: uit je ooghoeken moet je altijd de bovenarmen kunnen blijven zien.

Ook worden soms de handen tegen elkaar aangezet boven het hoofd, zoals in de Boom. Zeker als je dit met gestrekte armen doet, voel je het hele nek-schoudergebied protesteren. Ook hier bereik je niets positiefs mee.

Advies: Als je de armen omhoogbrengt, houd de handen dan net iets breder dan de schouders.

Torsies die uitgevoerd worden zonder de natuurlijke curves van de wervelkolom te behouden, geven grote krachten op de tussenwervelschijven van de onderrug en kunnen zelfs een hernia initiëren of verergeren. Dus een eenvoudig ogende Zittende torsie kan al problemen opleveren, want niet iedereen kan op de grond zitten zonder dat de onderrug afvlakt of zelfs bol wordt.

Advies: Voel, terwijl je klaar zit/staat/ligt voor de torsie, met je hand of de wervels in de onderrug netjes tussen je spieren liggen of wat uitsteken. In het laatste geval pas je je houding aan, voordat je de torsie ingaat. Als dat niet voldoende helpt, doe je een andere torsie.

Dan het volgende probleemgebied: het SI gewricht. De banden van het SI gewricht zorgen voor stabiliteit in het bekkengebied en moeten dus niet overrekt worden. Helaas is dit precies wat er gebeurt als je vooroverbuigt met gestrekte benen zoals bijvoorbeeld in de Tang en de Hond. Zeker als je lang in een buiging voorover blijft. En zelfs als je rechtop probeert te zitten met de benen gestrekt voor je uit: de Stok of Staf. Deze houdingen zorgen er ook voor dat de van nature holle onderrug in de houding afvlakt of bol wordt. Dit zorgt ervoor dat er ongelijkmatige druk komt op de tussenwervelschijven in de onderrug, net als bij een slechte zithouding.

Advies: Buig de knieën, daar zijn ze voor! Dit zorgt dat je bekken en onderrug in een natuurlijke stand kunnen staan.

Dan de heupen. Navraag bij ziekenhuizen en chirurgen in Amerika en Zwitserland bracht aan het licht dat er tegenwoordig veel meer heupoperaties gedaan worden op jongere leeftijd bij vrouwen die aan yoga doen. Door de extreme uitslagen die het dijbeen bij lenige dames in sommige houdingen maakt ten opzichte van het heupgewricht, kunnen zowel de zachte buitenrand van het gewricht als het kraakbeen in het heupgewricht beschadigd raken.

Advies: Zoek niet steeds de grens op van de uitslag van je benen als je al lenig bent. Neem pijn in je lies altijd serieus.

Een aantal van bovenstaande problemen heb ik, gelukkig in milde mate, zelf aan den lijve ondervonden. Daarnaast heb ik ook nog een blijvende schade aan mijn knie dankzij de Duif, ook een veel genoemde asana als oorzaak van yogablessures.

Gelukkig kwam ik Michaelle Edwards tegen met haar YogAlignmethode. Zij ontwikkelde YogAlign niet alleen om yoga blessurevrij te maken, maar ook als tool om mensen hun natuurlijke gezonde houding terug te geven. Wil je kennismaken met YogAlign? Dat kan op één van mijn yogaretraites in Egmond. Of kom een keer een proefles volgen bij één van mijn wekelijkse YogAlignlessen in Hillegom.