In mijn schooltijd was ik bijna dagelijks op een atletiek- of ijsbaan te vinden. Ondanks mijn atletische lichaam, had ik geen goede houding. Dat had ik zelf natuurlijk niet in de gaten, maar dat mijn moeder dat vond was duidelijk.

Wat ik me wel herinner is dat ik me geen raad wist met mijn lange slungelarmen. Ik denk dat ik vooral uit onzekerheid over mijn bovenlichaam wat ingedoken ging staan. En dat werd mijn vaste houding.

Na mijn studie in Delft voelde ik me in mijn baan als ingenieur niet erg zinvol bezig. Ik ging als zij-instromer voor de klas staan om wiskunde te geven. Daar werd ik me voor de tweede keer bewust van de link tussen mijn houding en onzekerheid.

Ik had namelijk moeite om orde te houden in de klas. Toen mijn begeleider een keer met de klas in gesprek ging, zei één van de leerlingen letterlijk dat ze niet naar me luisterden omdat ik “de klas binnenkwam met afhangende schouders”. Je snapt dat ik het niet lang vol hield voor de klas.

Toen ik een aantal jaren in Amerika woonde voor het werk van mijn man, leerde ik yoga kennen en deden we veel aan rotsklimmen. Het gevolg was dat mijn schouders minder naar voren gingen staan. Het viel zelfs mijn moeder op, dus ik dacht dat het nu wel goed zat met mijn houding.

Toen mijn kinderen nog heel klein waren, ben ik zelf yogales gaan geven. Ik was in dat beroep veel meer op mijn plek en mijn zelfvertrouwen groeide. Na een jaar of zeven begon ik echter lichamelijke klachten te krijgen. Onder andere door houdingen als deze, waarbij ik het verband eigenlijk totaal uit mijn lichaam trok.

De manueel therapeut waar ik terechtkwam voor mijn schouder- en rugklachten constateerde dat ik met mijn buik naar voren stond en dat ik mijn diepe kernspieren niet gebruikte. Dus toch nog steeds die houding! 

Omdat de tips van de therapeut mij niet voldoende hielpen ben ik op zoek gegaan naar alternatieve manieren. Ik vond twee methodes die mij effectief van mijn klachten afhielpen en mijn houding verbeterden.



Inmiddels help ik zelf mensen van hun klachten af door hun houding en manier van lopen te verbeteren. 

Zo kan ik ook mijn analytische denkvermogen weer eens gebruiken. Een handige combinatie samen met het lichaamsgevoel dat ik door yoga ontwikkeld heb. De lerares die nog steeds in me zit wil mensen graag helpen snappen wat er in hun lichaam gebeurt als we de oefeningen doen.

Ik geef geen behandelingen en stel geen medische diagnoses.

Ik kijk met welke bewegingen jouw lichaam moeite heeft. Vaak komt dat uit de voeten. Dan geef ik jou de tools om die bewegingen weer mogelijk te maken. Zodat je zelf invloed hebt op je houding en je klachten. Nu en in de toekomst.


Doe mee met het volgende webinar.

Wil je gewoon snel van je klachten af? Kies hier het traject dat bij jou past.